Autorijden en Alzheimer

Mensen met een lichte vorm van dementie kunnen door het CBR geschikt worden verklaard om nog wel privé auto te rijden. Hieraan zijn echter wel enkele voorwaarden verbonden.

RIJDEN MET ALZHEIMER

Wanneer bij u de diagnose Alzheimer is vastgesteld, dan kunt u ongeschikt zijn om nog te rijden. Dit hangt af van de ernst van uw dementie. De ernst van dementie wordt in een schaal uitgedrukt: de Clinical Dementia Rating (CDR).

  • CDR 0,5: zeer lichte vorm van dementie
  • CDR 1: lichte vorm van dementie
  • CDR 2: matige vorm van dementie
  • CDR 3: ernstige vorm van dementie

DEMENTIE EN AUTORIJDEN

Is er vermoeden van dementie? Laat dan uw rijvaardigheid testen. Hiervoor legt u een rijtest af bij het CBR. De keuring dient u zelf aan te vragen. Alleen met CDR 0,5 of CDR 1 kunt u rijgeschikt worden verklaard. De geschiktheidstermijn is dan meestal beperkt tot 1 jaar. Heeft u een matige (CDR 2) of ernstige (CDR 3) vorm van dementie, dan bent u altijd ongeschikt om auto te rijden. Het heeft dan geen zin om een keuring aan te vragen.

ALZHEIMER EN RIJGESCHIKTHEID

Vul een Eigen verklaring in en stuur deze naar het CBR. U kunt het formulier voor de Eigen verklaring bij uw gemeente aanvragen of online bij het CBR kopen. Deze verklaring moet u zelf invullen, u mag dit niet door iemand anders voor u laten doen. Een recent specialistisch rapport van uw specialist, bijvoorbeeld uw neuroloog, psychiater, klinisch geriater of specialist ouderengeneeskunde, is vereist. Stuur deze mee.

RIJTEST NOODZAKELIJK BIJ ALZHEIMER

Heeft u volgens het onderzoeksrapport een lichte vorm van dementie, dan wordt u uitgenodigd voor een rijtest bij het CBR. Slaagt u voor de test, dan mag u maximaal 1 jaar rijden. In uitzonderingsgevallen kunt u bij zeer lichte dementie voor maximaal 3 jaar geschikt worden verklaard. Dan heeft u naast de geslaagde rijtest een positief neuropsychologisch onderzoek nodig.Daarna ook blijven rijden? Het opnieuw invullen van de Eigen verklaring en het afleggen van de test, is dan een must.

Totdat u bent geslaagd voor de rijtest, kunt u beter niet achter het stuur gaan als er twijfel is over uw rijgeschiktheid. Uw arts kan u hierin het best adviseren.

OPNIEUW RIJGESCHIKTHEID KEUREN

Wilt u na het verlopen van uw rijbewijs met termijnbeperking blijven autorijden met Alzheimer? Dan stuurt u geruime tijd voor het verlopen van uw oude rijbewijs opnieuw een zelf ingevulde Eigen verklaring op, vergezeld van een nieuw onderzoeksrapport. Een nieuw onderzoek is verplicht, omdat Alzheimer een progressieve ziekte is. Dit houdt in dat uw dementie in de loop der tijd zal verergeren en uw rijvaardigheid zal afnemen.

ALZHEIMER ONTKENNEN

Er zijn alzheimerpatiënten die hun dementie ontkennen en ook weigeren om naar de huisarts of een specialist te gaan. Mag een dementerende die geen officiële diagnose heeft laten stellen, blijven autorijden? Verstandig is het niet, maar in Nederland bent u niet wettelijk verplicht om gezondheidsproblemen bij het CBR te melden.

Veroorzaakt deze persoon een ongeval, dan kan theoretisch de verzekeraar besluiten om niet uit te keren. Bijvoorbeeld als de dementie zo erg is dat het rijden als grove schuld of roekeloos kan worden beschouwd. In de praktijk komt dit zeer zelden voor.

WAT KUNT U DOEN?

Vermoedt u dat iemand in uw omgeving begint te dementeren, maar blijft deze persoon rijden? En vertrouwt u de situatie niet? Iemand met beginnende dementie kan ongeschikt zijn om een auto te besturen. Bovendien staat in de Wegenverkeerswet dat bestuurders geen gevaar mogen zijn voor zichzelf en voor anderen. Probeer deze persoon te overtuigen om contact op te nemen met een arts en te stimuleren om een Eigen verklaring in te vullen. Lukt dit niet? Dan kunt u contact opnemen met de politie om de mogelijkheden te bespreken.

PERSOONLIJKE ERVARING

Sommige alzheimerpatiënten kunnen hun dementie bijzonder goed verbergen. Merkt u dat het verkeersinzicht van uw partner vermindert, maar weet u niet waardoor dit komt? Wij spraken iemand die het meemaakte. Een persoonlijk verhaal over autorijden en dementie.