Autorijden met doofheid

Slechthorend autorijden? Ja, dat mag. U let ten slotte met uw ogen op het verkeer. Maar als u sinds kort doof of slechthorend bent, dan zult u wel eerst moeten wennen aan de nieuwe situatie. Krijgt u vanwege plotsdoofheid een rijontzegging?

AUTORIJDEN EN SLECHTHOREND

Wanneer u gewend bent aan uw slechthorendheid of doofheid, dan kunt u gewoon aan het verkeer deelnemen. U mag reguliere rijlessen nemen en afrijden. U heeft hiervoor geen geschiktheidsverklaring van een arts nodig.

DOOFHEID EN RIJONTZEGGING

Bent u plotseling aan 1 of beide oren doof of slechthorend? Bijvoorbeeld na een infectie, ongeval of een enorm harde knal? Dan mag u tijdens een aanpassingsperiode van minimaal 3 maanden niet meer rijden. Want u kunt niet meer communiceren op de manier waarop u gewend was. U zult eraan moeten wennen om puur op visuele waarneming aan het verkeer deel te nemen. Uw behandelend arts zal u vertellen wanneer u weer veilig kunt rijden.

SLECHTHORENDHEID MELDEN BIJ CBR

U bent niet verplicht om uw slechthorendheid of doofheid te melden bij het CBR. Bij doofheid of slechthorendheid heeft u geen aanpassing in uw auto nodig. Wij adviseren u om een gewijzigde medische situatie altijd te melden bij het CBR. U heeft dan uw verantwoordelijkheid voor veiligheid genomen.

WAT DOET CBR MET MIJN MELDING

Kiest u ervoor om uw gehoorbeperking aan het CBR door te geven? De procedure gaat als volgt:

Vul een Eigen verklaring in
U koopt deze online bij het CBR of bij uw gemeente. U laat uw arts een aantekening op het formulier maken van uw gehoorsituatie

Verstuur de Eigen verklaring
Zend de Eigen verklaring naar het CBR. Het adres vindt u achterop het formulier. Stuur een kopie van uw legitimatiebewijs mee

Reactie van CBR
Binnen 4 weken krijgt u een reactie van het CBR. U zult bij een gehoorbeperking zeer waarschijnlijk rijgeschikt voor onbepaalde tijd zijn verklaard. Het CBR geeft aan de RDW door dat u rijgeschikt bent. Deze informatie is ook beschikbaar voor de gemeente. Binnen 1 jaar na het besluit van het CBR moet u uw rijbewijs vernieuwen

VEILIG ACHTER HET STUUR

Als slechthorende zit u dus veilig achter het stuur. Voorwaarde is dat u al lange tijd slechthorend bent. Wordt u plotsklaps slechthorend, dan mag u gedurende 3 maanden niet rijden. Dit in verband met de aanpassingsperiode. Volg bij plotselinge doofheid de adviezen van uw arts op. Hoewel het verplicht is om uw slechthorendheid te melden bij het CBR, adviseren wij u dit wel te doen.