Autorijden na abortus

 

Bent u ongewenst zwanger en overweegt u een abortus? Dan heeft u ongetwijfeld veel vragen. Bijvoorbeeld: mag ik autorijden na een abortus? Wij leggen het u graag uit.

SOORTEN ABORTUS

Een zwangerschap afbreken, kan op verschillende manieren. De behandeling hangt af van hoelang u zwanger bent. Hieronder zetten wij de soorten abortusbehandelingen uiteen. Ook leest u of u na de behandeling mag autorijden.

ABORTUSPIL

De abortuspil is een pil die de zwangerschap afbreekt. De abortuspil is geschikt om zwangerschappen in een vroeg stadium af te breken. Tot maximaal 5 weken overtijd (9 weken na de laatste menstruatie) is een abortuspil mogelijk. Deze behandeling bestaat uit een aantal pillen. In de eerste fase slikt u pillen die de ontwikkeling en de innesteling van de bevruchte eicel blokkeren. In de tweede fase, een aantal dagen later, slikt u pillen waardoor de vrucht wordt afgestoten. In deze fase ondervindt u bloedverlies en (hevige) buikkrampen. In principe mag u gewoon deelnemen aan het verkeer. Stel uzelf de vraag of u dat in deze fase ook wilt én of u zich daar zeker bij voelt. Kortom, wilt u wel de weg op?

ZUIGCURETTAGE

Een zuigcurettage kan tot 13 weken na de laatste menstruatie. Bij een zuigcurettage wordt de baarmoeder leeggezogen. U kunt hierbij kiezen uit een plaatselijke verdoving of een roesje. Dat roesje wordt ook wel sedatie genoemd. In sommige klinieken is ook volledige narcose mogelijk. Kiest u voor een roesje of narcose? Dan mag u tot 24 uur na de ingreep niet deelnemen aan het verkeer. Zelf autorijden na een abortus met een roesje of narcose, mag niet.

TWEEDE TRIMESTER BEHANDELING

Bent u 13 weken of langer in verwachting. Dan wordt een tweede trimester behandeling uitgevoerd. Hierbij wordt het baarmoederkanaal iets verder opgerekt dan bij een behandeling in het eerste trimester. De verdoving verschilt per kliniek. Uiteraard heeft u zelf ook een keuze. Plaatselijke verdoving, een roesje of algehele narcose. Bij narcose en een roesje mag u na de abortus niet direct autorijden. Neem hierbij ook 24 uur in acht.

VERDOVING EN VERZEKERING

Verdoving en verzekering, hoe zit dat? Kiest u voor een verdoving in de vorm van een roesje of een narcose? Dan mag u na de behandeling de eerste 24 uur geen autorijden. Uw verzekeraar dekt eventuele schade dan niet. Ondanks dat u met uw autoverzekering bent verzekerd voor schade die u anderen aanricht, is de kans aanwezig dat uw verzekeraar de schade op u verhaalt. Reden: u mocht niet rijden.