Autorijden na hartoperatie

Een hartoperatie is een heftige ingreep, die samengaat met een lang herstelproces. Vermoeidheid en duizeligheid zijn onderdeel van het herstelproces. Natuurlijk wilt u graag uw normale leven snel weer oppakken. Kan en mag u autorijden na een hartoperatie?

HERSTELLEN NA HARTOPERATIE

Na een hartoperatie kunt u pijn hebben in uw spieren en gewrichten in uw nek en rug. Deze pijn kan enkele weken aanhouden. Ook kunt u zich duizelig en vermoeid voelen na de operatie. Het is daarom noodzakelijk om uzelf na een hartoperatie in acht te nemen.

RISICO’S AUTORIJDEN NA HARTOPERATIE

Duizeligheid en vermoeidheid kunnen tot gevaarlijke situaties leiden in het verkeer. Daarnaast is plotseling remmen niet bevorderlijk voor uw litteken en uw borstbeen. Direct autorijden na een hartoperatie is daarom niet verstandig.

DIT ZEGT DE WET

De regeling eisen rijgeschiktheid zegt dat mensen na een hartinfarct ten minste de eerste 4 weken geen auto mogen rijden.

RIJD MINSTENS 4 WEKEN GEEN AUTO

De eerste 4 weken na uw hartoperatie mag u niet autorijden. Omdat ieder persoon anders is en niemand hetzelfde uit een operatie komt, kan het zijn dat langer geen autorijden raadzaam is. Neem daarom altijd het advies van uw arts of specialist ter harte.

SOORTEN HARTOPERATIE

Of u nu een hartklepoperatie, ritme-operatie of een bypass krijgt: het advies ‘minstens 4 weken geen autorijden na hartoperatie’ geldt voor elke hartoperatie. Dit is een minimum. Bespreek daarom met uw specialist of u de 4 weken voor u voldoende zijn of dat het raadzaam is dat u langer geen autorijdt.

SPECIALISTISCH RAPPORT VEREIST

In sommige gevallen is na 4 weken weer autorijden na een hartoperatie geen vanzelfsprekendheid. Heeft u bijvoorbeeld een pacemaker? Dan is een specialistisch rapport van uw cardioloog een must voor de beoordeling of u geschikt bent om een auto te besturen. Bij gezondheidsproblemen, een beperking en medicijnen die invloed op uw rijvaardigheid hebben, mag u niet altijd de weg op. Het CBR beoordeelt in dat geval uw rijgeschiktheid.

RIJGESCHIKTHEID BEOORDELEN

Of u geschikt bent om te mogen autorijden, beoordeelt het CBR. Het CBR heeft hier maximaal 3 documenten voor nodig:

 • Eigen Verklaring
  De Eigen Verklaring is een formulier dat u bij het CBR kunt opvragen met daarop een aantal vragen. Aan de hand van de antwoorden op deze vragen beoordeelt het CBR of u rijgeschiktheid bent. Binnen 4 weken informeert het CBR u hierover
 • Specialistisch rapport
  Het kan zijn dat het CBR naast de Eigen Verklaring ook om een specialistisch rapport vraagt. In sommige gevallen kunt u hiervoor terecht bij uw behandelend arts. In andere gevallen verwijst het CBR u door naar een medisch specialist
 • Uitslag van de rijtest
  Het kan voorkomen dat het CBR u vraagt een rijtest te doen. Een deskundige van het CBR beoordeelt of u rijgeschikt bent. De uitslag ontvangt u binnen 4 weken

NOOIT MEER AUTORIJDEN

In sommige gevallen mag u helemaal geen auto meer rijden. Bij ernstige hartritmestoornissen bijvoorbeeld. Het CBR doet uitspraak over uw rijbevoegdheid.

DOSERINGEN MEDICIJNEN AUTORIJDEN

Na een hartoperatie krijgt u naast pijnstillers ook bloedverdunners. Hoewel voor alcoholgebruik in het verkeer een limiet geldt, ligt dit bij medicijnen anders. De maximale dosering verschilt per geneesmiddel. Wanneer u mag autorijden na een hartoperatie, hangt daarom ook samen met de medicijnen die u slikt. Houd altijd het advies van uw specialist aan.

MEDICIJNGEBRUIK NA OPERATIE

Sommige medicijnen beïnvloeden de rijvaardigheid. Rijden onder invloed van een medicijn dat uw rijvaardigheid vermindert, is verboden. U herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking.

TIPS AUTORIJDEN NA HARTOPERATIE

Magu na 6 weken weer autorijden? Neem dan de eerste keer iemand mee zodat diegene het kan overnemen als het toch niet gaat. Andere tips:

 • Rijd de eerste keren niet in het donker
 • Rijd niet langer dan één uur
 • Kies een rustig moment uit om de eerste keer de weg op te gaan
 • Neem na 1 uur autorijden rust

Luister daarnaast naar uw gevoel. Bent u vermoeid, ziet u slecht, heeft u concentratieproblemen of bent u duizelig? Ga dan niet zelf autorijden na de hartoperatie.

WEL OF NIET VERZEKERD

Voor schade die u anderen toebrengt met uw auto, bent u met een autoverzekering wel verzekerd. Voor de schade aan uw eigen auto, hangt dit af van de dekking die u heeft gekozen bij uw autoverzekering.

VEILIGHEID IN HET VERKEER

Voor uw eigen veiligheid en veiligheid van de andere weggebruikers is het verstandig om u de eerste tijd na een operatie te laten rijden. Ga in ieder geval pas zelf rijden als u volledig hersteld bent, geen last meer heeft van duizelingen of vermoeidheid en u geen medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden.