Autorijden na hersenoperatie

Na een hersenoperatie veilig achter het stuur? Stap dan niet te snel in de auto. Een hersenoperatie brengt verminderde concentratie en alertheid met zich mee. En dat heeft effect op uw rijvaardigheid. Autorijden na een hersenoperatie, wanneer mag dat en wie beoordeelt dat?

HERSENOPERATIE

Een hersenoperatie is eigenlijk een verzamelnaam voor operaties binnen de schedel. Een hersenoperatie is niet per definitie een zware ingreep. Er zijn zeer heftige ingrepen, maar ook kleine ingrepen. Het herstel na de hersenoperatie hangt af van de zwaarte van de ingreep, de leeftijd en de algehele gezondheid. Natuurlijk zijn er wel richtlijnen voor autorijden na een hersenoperatie. Maar wanneer iemand mag autorijden na een hersenoperatie is per persoon verschillend.

RISICO’S AUTORIJDEN NA HERSENOPERATIE

Een verminderde concentratie en alertheid kunnen tot gevaarlijke situaties leiden in het verkeer. Voor uzelf en voor uw medeweggebruikers. Direct autorijden na een hersenoperatie, is daarom niet verstandig en meestal ook niet toegestaan.

AUTORIJDEN EN GEZONDHEIDSPROBLEMEN

Heeft u gezondheidsproblemen die u niet had toen u uw rijbewijs haalde? Dat kan van alles zijn, van ADHD, epilepsie en een pacemaker tot een hersenoperatie. U kunt dan op eigen initiatief het CBR op de hoogte te stellen van uw gezondheidsproblemen. Dat kan door een Eigen Verklaring in te vullen.

CBR BEOORDEELT RIJGESCHIKTHEID

Als u na een hersenoperatie weer wilt gaan autorijden, kunt u het CBR op de hoogte te stellen van de operatie. Dit doet u met een Eigen Verklaring. Het CBR beoordeelt vervolgens of u rijgeschikt bent. Een keurend arts, een medisch specialist en de deskundige bij de rijtest, beoordelen of u rijgeschikt bent. Binnen 4 weken ontvangt u de beoordeling van het CBR.

MEDICIJNEN EN AUTORIJDEN

Het kan zijn dat u na de hersenoperatie medicijnen krijgt. Epilepsie kan optreden na een hersenoperatie. Ook als u daarvoor geen epilepsie had. In dat geval krijgt u ook medicatie voor de epilepsie. Gebruikt u medicijnen, controleer dan altijd of deze medicijnen uw reactievermogen en rijvaardigheid beïnvloeden voordat u in de auto stapt. Autorijden en medicijnen die uw concentratievermogen doen verminderen, gaan niet samen. U herkent deze medicijnen aan de gele sticker op het doosje.

SCHADE RIJDEN

Rijdt u schade nadat u het advies van het CBR niet ter harte heeft genomen? Of doordat u na het slikken van medicijnen die uw alertheid beïnvloeden, toch in de auto bent gestapt? Dan bent u in overtreding. De politie kan uw rijbewijs innemen als zij vermoedt dat u niet rijgeschikt bent.

WEL OF NIET AUTORIJDEN NA HERSENOPERATIE

Voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het verstandig om u de eerste tijd na een operatie te laten rijden. Wilt u weer zelf gaan rijden? Overleg met uw arts óf en wanneer u weer zelf mag autorijden na de hersenoperatie. Ga in ieder geval pas zelf rijden als u volledig hersteld bent, geen last meer heeft van duizelingen of vermoeidheid en u geen medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden.

HERSTELLEN NA HERSENOPERATIE

Hoe u herstelt na een hersenoperatie is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld de zwaarte van de ingreep, uw leeftijd en uw gezondheid. Toch gelden over het algemeen deze tips:

  • Houd rekening met verminderde concentratie en alertheid
  • Neem extra rust
  • Luister goed naar uw lichaam
  • Zorg voor een regelmatig leefpatroon
  • Bouw uw conditie rustig op
  • Wacht met werken tot na de eerste controleafspraak

TIPS VOOR AUTORIJDEN OPERATIE

Wilt u autorijden na een hersenoperatie, houd er dan rekening mee dat uw concentratie en alertheid verminderd kunnen zijn. Gaat u uiteindelijk weer autorijden, neem de eerste keren iemand mee zodat diegene het kan overnemen als het toch niet gaat.

Meer tips over autorijden na operatie.