Autorijden na heupoperatie

Een heupoperatie en autorijden, hoe zit dat? Mag u na een heupoperatie autorijden? De eerste weken na een heupoperatie staan krukken en fysiotherapie centraal. Ook is hulp bij de dagelijkse bezigheden erg handig. Zoals bij het aankleden, huishoudelijke taken én autorijden. Lees de tips van een ervaringsdeskundige én wanneer u weer mag autorijden na een heupoperatie.

HERSTELLEN NA HEUPOPERATIE

Iemand die uw boodschappen voor u doet, u helpt bij het aankleden maar ook het portier van de auto voor u openhoudt: de eerste weken na een heupoperatie bent u hulpbehoevend en loopt u met krukken. De snelste manier om te herstellen is om de oefeningen die u van uw fysiotherapeut krijgt, goed te doen en in- en ontspanning in balans te brengen.

ERVARINGSDESKUNDIGE AAN HET WOORD

Karin Keehnen onderging een heupoperatie. Een nieuwe heup bracht een aantal aanpassingen met zich mee in het dagelijks leven van Karin. “Na de heupoperatie bestond mijn dagelijks leven de eerste 2 weken uit opstaan, lopen, oefeningen doen en uitrusten. Dit ritme herhaalde zich de hele dag. Gedurende 6 weken kwam 2 keer per week de fysiotherapeut langs. Na die 6 weken was ik mobieler, ging ik naar de eerste controle in het ziekenhuis en pakte ik langzamerhand mijn gewone leven weer op. Het idee dat er een stuk bot uit mijn lijf is gehaald en er iets nieuws is ingezet, deed echt wat met me. Meer dan ik vooraf had gedacht. Ik heb het vertrouwen in mijn lijf weer terug moeten krijgen. Die 6 weken had ik echt nodig.”

Tips van Karin:

 • Zorg voor een hoog bed, daar komt u makkelijker in en uit
 • Kies voor een hoge stoel met een rug- en armleuning voor extra steun
 • Leg kussens op de plek waar u wilt zitten, dit maakt het gaan zitten makkelijker. Ook blijft de hoek van uw heupen zo 90 graden of groter. Een hoek van 90 graden of meer is een must in de herstelperiode na een heupoperatie

SOORTEN HEUPOPERATIE

Er zijn verschillende heupoperaties. Een kijkoperatie bijvoorbeeld. Maar is uw heup versleten, dan is een heupprothese (een nieuwe heup) de enige operatieve methode.

VERDOVING BIJ HEUPOPERATIE

Bij een heupoperatie zijn verschillende soorten verdovingen mogelijk:

 • Algehele verdoving: u bent onder narcose en slaapt tijdens de operatie
 • Plaatselijke verdoving zoals een ruggenprik of een infuus met een pompje waarmee uzelf de pijnstilling reguleert. Bij een ruggenprik krijgt u meestal ook een slaapmiddel. Zo maakt u de operatie niet bewust mee

Welke verdoving u voor de heupoperatie ook kiest, u mag direct na een heupoperatie niet autorijden. Vervoer regelen zodat u na ontslag uit het ziekenhuis weer naar huis kan, is daarom een must.

Meer over autorijden na narcose.

Autorijden na heupoperatie

Gas geven, schakelen en remmen, vragen om een goede controle over de spierkracht in de benen. Een heupoperatie heeft invloed op de spierkracht in uw benen. Daarom mag u sowieso de eerste 6 weken na de heupoperatie niet zelf autorijden. Zo kunt u de spierkracht opbouwen voordat u weer gaat autorijden. Na 6 weken gaat u op controle bij de specialist. Dat is het moment waarop u kunt informeren wanneer u weer veilig is om achter het stuur plaats te nemen. Dat mag als u weer goede controle over uw geopereerde been heeft. Houd er rekening mee dat dit langer kan duren dan 6 weken. Naast een specialist kunt u ook advies inwinnen bij het CBR.

MEERIJDEN

Meerijden kan natuurlijk wel. Hoe kunt u de eerste weken na de operatie het beste in en uit de auto stappen? Dit zijn de tips van ervaringsdeskundige Karin Keehnen:

Instappen:

 • Zorg dat de passagiersstoel zo ver mogelijk naar achteren is geschoven
 • Vraag of iemand het portier voor u openhoudt
 • Leg een kussen op de passagiersstoel
 • Ga met uw rug naar de passagiersstoel staan
 • Geef uw krukken aan degene die het portier voor u openhoudt
 • Pak het portier vast en ga op de passagiersstoel zitten
 • Zet uw benen 1 voor 1 in de auto
 • Doe de gordel om. Als dit pijnlijk is, vraag of dan of iemand voor u de veiligheidsriem vastmaakt

Uitstappen:

 • Vraag of iemand het portier voor u opent en vasthoudt
 • Zet uw benen 1 voor 1 uit de auto
 • Schuif een stukje naar voren
 • Zoek steun bij de zitting of rugleuning om langzaam te gaan staan
 • Vraag of iemand uw krukken aangeeft

MEDICIJNEN NA HEUPOPERATIE

Na de heupoperatie krijgt u pijnstillers en mogelijk ook medicijnen tegen trombose en botinfectie. Slikt u 6 weken na de heupoperatie nog medicijnen en gaat u weer autorijden? Sommige medicijnen beïnvloeden uw rijvaardigheid. U herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking. Controleer daarom voordat u gaat autorijden of u medicijnen gebruikt die uw concentratievermogen verminderen en uw rijvaardigheid beïnvloeden.

Meer over autorijden en medicijnen.

Veilig achter het stuur

Mag u na de heupoperatie van uw arts weer autorijden en maakt u schade? Voor schade die u anderen toebrengt met uw auto bent u met de verplichte WA-autoverzekering altijd verzekerd. Ongeacht waar u bent verzekerd. Voor de schade aan uw eigen auto hangt dit af van de dekking die u heeft gekozen bij uw autoverzekering.

Voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het erg belangrijk dat u het advies van uw behandelend arts opvolgt. Ga pas weer zelf rijden als uw arts zegt dat het mag en als u volledig hersteld bent.