Autorijden na keizersnede

Vol trots drijvend op die roze wolk, kunnen de lichamelijke ongemakken na een keizersnede behoorlijk vervelend zijn. U kunt dan nog een tijd last hebben van vermoeidheid en pijn. Bent u daardoor minder alert en geconcentreerd, dan kan autorijden gevaarlijk en onverantwoord zijn. Neem voldoende tijd om te herstellen en volg altijd het advies van uw arts op.

IMPACT VAN EEN KEIZERSNEDE

Bij een keizersnede komt het kindje via de buikwand ter wereld. De gynaecoloog maakt bij u een horizontale snede boven uw schaambeen. In sommige gevallen wordt een verticale snede van de navel naar beneden gemaakt. Ook snijdt de gynaecoloog vet en bindweefsel onder uw huid weg. Na de geboorte maakt de gynaecoloog uw baarmoeder en de verschillende lagen van uw buikwand met hechtingen dicht. En daar kunt u best nog even last van hebben.

VERDOVING BIJ KEIZERSNEDE

Een keizersnede gebeurt onder verdoving, waarbij 2 soorten verdoving mogelijk zijn: een ruggenprik en narcose. Een ruggenprik is het meest gebruikelijk. Bij een ruggenprik wordt verdoving tussen uw ruggenwervels gespoten, waardoor uw onderlichaam en benen gevoelloos worden. Bij een keizersnede onder narcose wordt u buiten bewustzijn gebracht. De vloeistof hiervoor krijgt u via een infuus of via inhalatie toegediend. Nadat uw kindje is geboren en de wond gehecht is, ontwaakt u uit de narcose.

RUSTIG HERSTELLEN

Er komt behoorlijk meer kijken bij een keizersnede dan bij een ‘normale’ bevalling. Sommige klachten kunnen daarom na een keizersnede groter zijn en herstel duurt vaak wat langer. Naast het bijkomen van de bevalling moet ook uw operatiewond genezen. Bovendien moet u er rekening mee houden dat u na een keizersnede een aantal dagen in het ziekenhuis moet blijven om te herstellen. Meestal mag u na 3 of 4 dagen naar huis.

HERSTELLEN

Veel moeders voelen zich na een keizersnede moe, zwak, minder alert en hebben pijn aan de snede zelf. Dit kan enkele dagen tot wel 3 of 4 weken aanhouden. Het advies is daarom zoveel mogelijk rust te houden en u te onthouden van te inspannende (huishoudelijke) activiteiten. De wond geneest meestal binnen 3 weken.

AUTORIJDEN NA BUIKOPERATIE

Of u binnen die 3 weken weer kunt autorijden, is afhankelijk van uw herstel. Bij gas geven en remmen, gebruikt u uw buikspieren. Dit kan pijnlijk zijn zolang uw wond nog niet is genezen. De autogordel kan de pijn aan uw wond verergeren. Reden: de gordel oefent grote druk uit op uw wond. Autorijden zonder autogordel mag niet.

AUTORIJDEN NA NARCOSE OF RUGGENPRIK

Bevalt u onder narcose? U kunt dan nog enige tijd last hebben van duizeligheid door de narcose. Als u de keizersnede met een ruggenprik ondergaat, kunt u na de bevalling nog enkele dagen last hebben van rugpijn en hoofdpijn. Deze klachten verdwijnen meestal na een aantal dagen. Belemmeren de klachten het autorijden na een narcose of ruggenprik, stap dan niet achter het stuur. Neem in ieder geval contact op met uw arts of een medisch specialist als de klachten erg hevig zijn of lang aanhouden.

TIPS VOOR EEN VOORSPOEDIG HERSTEL

Hierbij enkele tips die moeders meekrijgen na een keizersnede en die nuttig kunnen zijn tijdens het herstel:

  • Verricht de eerste weken geen handelingen waarbij u iets moet ophangen of tillen boven uw macht
  • Wacht een paar weken met fietsen. Fietsen is namelijk belastend voor uw buik
  • Vermijd de eerste weken arbeidsintensieve (huishoudelijke) activiteiten, zoals stofzuigen. Ook hierbij moet u grote belasting op uw buik uitoefenen
  •  Ga de eerste 2 weken niet in bad of zwemmen. Overleg met uw kraamzorg of gynaecoloog wanneer u dit weer voorzichtig aan kunt gaan doen. Douchen kan over het algemeen wel
  • Bekijk het litteken regelmatig. Is deze pijnlijk, gezwollen en rood? Dan kan dat duiden op te veel fysieke arbeid en moet u het rustiger aan doen. Raadpleeg bij twijfel altijd uw kraamzorg of gyneacoloog

VOLG ADVIES VAN ARTS OP

Artsen adviseren vaak minimaal de eerste 3 weken niet zelf auto te rijden. Dit in verband met het genezen van de operatiewond. Ga pas autorijden als de pijn weg is en uw concentratie weer op volle sterkte is. In veel gevallen moet u zelf beoordelen of u zich fit genoeg voelt om veilig te kunnen autorijden. Het is in ieder geval raadzaam om niet meteen lange tochten te maken. Tip: de eerste keer iemand met een rijbewijs mee. Zo kan diegene het van u overnemen als het toch niet gaat.

Rijd in ieder geval geen auto als u van uw arts hiervoor uitdrukkelijk geen toestemming krijgt. Vraag uw behandelend arts om persoonlijk advies.

MEDICIJNGEBRUIK NA KEIZERSNEDE

Moet u na uw keizersnede medicijnen slikken? Houd er dan rekening mee dat sommige medicijnen uw rijvaardigheid beïnvloeden. Rijden onder invloed van een medicijn dat de rijvaardigheid vermindert, is verboden. U herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking.

Lees meer over autorijden met medicijnen

WEL OF NIET VERZEKERD

Voor schade die u anderen toebrengt met uw auto bent u met de verplichte WA-autoverzekering altijd verzekerd. Ongeacht waar u bent verzekerd. Maar voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het erg belangrijk dat u het advies van uw behandelend arts opvolgt. Ga pas weer zelf rijden als uw arts zegt dat het mag en als u volledig hersteld bent. Dus als u geen last meer heeft van de operatiewond, duizelingen en vermoeidheid én als u geen medicijnen slikt die de rijvaardigheid beïnvloeden.