Autorijden na knieoperatie

Volledige controle over uw benen hebben, is een must om veilig te kunnen autorijden. Na een knieoperatie is dat korte of langere tijd niet het geval. Daarom is het verstandig pas weer auto te rijden als u uw benen weer normaal kunt gebruiken. Hoe lang dat duurt, verschilt per persoon. Tip: vraag uw arts om persoonlijk advies.

GEVOLGEN VAN KNIEOPERATIE

Er zijn verschillende soorten knieoperaties. Bij een arthroscopie kunt u uw been in het algemeen na 1 tot 2 weken weer volledig gebruiken. Krijgt u een knieprothese, dan kan volledig herstel wel 6 tot 12 weken duren. Bij een gedeeltelijke knieprothese duurt het tussen de 2 en 6 weken voordat uw been weer helemaal functioneert. Na een knieoperatie kunt u dus minstens 2 tot 12 weken geen autorijden.

Ondergaat u een voorste kruisbandoperatie? Lees meer over autorijden na een voorste kruisbandoperatie.

VOLG ADVIES VAN ARTS OP

Bij een volledige knieoperatie mag u meestal na 6 weken weer voorzichtig beginnen met autorijden. Ondergaat u 1 van de andere ingrepen, dan mag u autorijden als u geen krukken meer nodig heeft en weer normaal kunt lopen. Uiteraard moet u zich verder ook goed genoeg voelen om te kunnen autorijden.  Uw arts of fysiotherapeut kan het best beoordelen wanneer u weer veilig de weg op kunt.

MEDICIJNGEBRUIK NA OPERATIE

Moet u medicijnen slikken na uw knieoperatie? Houd er dan rekening mee dat sommige medicijnen uw rijvaardigheid beïnvloeden. Rijden onder invloed van een medicijn dat uw rijvaardigheid vermindert, is verboden. U herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking.

WEL OF NIET VERZEKERD

Voor schade die u anderen toebrengt met uw auto bent u met een autoverzekering altijd verzekerd. Maar voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het verstandig om u de eerste tijd na een operatie te laten rijden. Ga in ieder geval pas zelf rijden als u volledig hersteld bent, geen last meer heeft van duizelingen of vermoeidheid en u geen medicijnen gebruikt die de rijvaardigheid beïnvloeden.