Autorijden na kruisbandoperatie

Uw voorste kruisband kan scheuren als uw kniegewricht tijdens een ongeval de klap niet goed opvangt. Tijdens het sporten bijvoorbeeld. Na de operatie bent u beperkt in uw bewegingsvrijheid. Rust, met krukken lopen en fysiotherapie staan de eerste periode centraal. Kan en mag u dan wel autorijden?

RISICO’S AUTORIJDEN NA KRUISBANDOPERATIE

Zoveel mogelijk rust, lopen met twee krukken en kleine oefeningen doen, dat zijn de adviezen die u de eerste week na uw operatie meekrijgt. Autorijden is dus niet verstandig. Besluit u toch in de auto te stappen en weg te rijden, dan is de kans groot dat u bij plotseling remmen uw kruisbandoperatie teniet doet. Direct autorijden na een kruisbrandoperatie is daarom niet verstandig.

RIJD MINSTENS 4 WEKEN GEEN AUTO

Artsen adviseren na een kruisbandoperatie pas te gaan autorijden als u geen krukken meer nodig heeft. Dit is na 4 tot 6 weken. Omdat ieder persoon anders is en niemand hetzelfde uit een operatie komt, kan het zijn dat langer geen auto rijden raadzaam is. De eerste 6 weken bijvoorbeeld. Houdt u zich daarom altijd aan het advies van uw arts of specialist.

WEL OF NIET AUTORIJDEN?

Autorijden mag als u rijgeschikt bent. Twijfelt u of u rijgeschikt bent of kan de arts u geen duidelijk geven? Dan kunt u bij het CBR een Eigen Verklaring aanvragen en invullen. Een keurend arts, een medisch specialist en de deskundige bij de rijtest, zijn de informatiebronnen voor de uiteindelijke beoordeling van het CBR over uw rijgeschiktheid. Binnen 4 weken ontvangt u de beoordeling van het CBR.

TIPS KRUISBANDOPERATIE EN AUTORIJDEN

Gaat u na een aantal weken weer autorijden, neem dan de eerste keer iemand mee zodat diegene het kan overnemen als het toch niet gaat. Gaat u weer autorijden na de kruisbandoperatie, houd er dan rekening mee dat plotselinge krachtinspanning op uw knie gevoelig kan zijn. Acuut remmen bijvoorbeeld.

HERSTELLEN VAN KRUISBANDOPERATIE

Er zijn verschillende kruisbandoperaties. Zo kunt u geopereerd worden aan een gescheurde kruisband. Ook een nieuwe kruisband kan de reden van de operatie zijn. Een kruisbandoperatie is niet zomaar een ingreep. Na de operatie staan fysiotherapie, rust en met krukken lopen centraal. Veelal kunt u na 4 tot 6 weken zonder krukken lopen. Dat is ook het moment waarop in meestal weer kunt fietsen en autorijden.

MEDICIJNGEBRUIK NA KRUISBANDOPERATIE

Moet u medicijnen slikken na uw kruisbandoperatie? Houd er dan rekening mee dat sommige medicijnen uw rijvaardigheid beïnvloeden. Rijden onder invloed van een medicijn dat uw rijvaardigheid vermindert, is verboden. U herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking.

ZELF AUTORIJDEN NA KRUISBANDOPERATIE

Voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het verstandig om de eerste tijd na de operatie niet zelf te rijden. Veiliger is om te vragen of iemand voor u wilt rijden. Ga pas zelf rijden als u hiervoor toestemming heeft van uw specialist. Gebruikt u medicijnen die uw rijvaardigheid beïnvloeden of heeft u last van duizelingen of vermoeidheid? Zelf autorijden na een kruisbandoperatie is dan niet verstandig.