Autorijden na narcose

Als u onder narcose bent geweest is het belangrijk de tijd te nemen om daarvan bij te komen. Hoe lang is per persoon verschillend. Wat ook meespeelt, is hoe lang u onder narcose bent geweest. Geef uzelf minimaal 1 dag de tijd om bij te komen van de narcose. Of u daarna mag autorijden hangt af van uw lichamelijke conditie en van de operatie die u heeft ondergaan. Volg altijd het advies van uw arts op.

WAT IS NARCOSE

Narcose wordt ook wel algehele anesthesie genoemd. Het is een verdoving waarbij u uw volledige bewustzijn verliest. Dit wordt toegepast bij de complexere en impactvollere operaties. Bij narcose krijgt u een narcosemiddel toegediend via de aderen, via inhalatie of via een combinatie van beide. De patiënt valt daardoor in een diepe slaap. Naast het verlagen van het bewustzijn zijn pijnbestrijding en spierverslapping onderdeel van narcose.

GEVOLGEN VAN NARCOSE

Onder narcose voelt u niks van de operatie, maar na het ontwaken kunt u nog wel last hebben van de narcose. Afhankelijk van de soort operatie, de soort narcose en de duur ervan, kunt u na de narcose pijn hebben en misselijk zijn. En daarnaast natuurlijk pijn aan de operatiewond, spierpijn of pijn in uw gewrichten. Daarnaast voelen de meeste personen die onder narcose zijn geweest zich daarna duizelig, minder alert en niet helemaal fit. Dit kan enkele weken tot zelfs maanden aanhouden. Als u deze klachten heeft en deze uw rijvaardigheid beïnvloeden, is het verstandig om geen auto te rijden.

NARCOSE EN AUTORIJDEN

De 1 ondervindt nauwelijks klachten van narcose en kan de dag na de narcose weer prima autorijden. De ander kan er weken tot wel maanden last van houden, waardoor autorijden langere tijde onverantwoord is. Vaak is het wel zo dat iemand die onder narcose geweest is, tijdelijk minder snel reageert. Een snelle reactie is natuurlijk erg belangrijk in het verkeer. Uw arts kan het best beoordelen wanneer u weer veilig de weg op kunt. Vraag daarom altijd om persoonlijk advies.

HERSTELLEN VAN NARCOSE

Na een operatie waarbij u onder narcose bent geweest, wilt u natuurlijk zo snel mogelijk weer de oude zijn. U moet het herstelproces niet forceren, luister goed naar uw lichaam en overbelast uzelf niet. Hierbij enkele tips die kunnen helpen bij een voorspoedig herstel:

Neem rust

Dat is misschien wel de belangrijkste tip. Te graag uw oude leven weer oppakken terwijl dat nog niet kan, vertraagd uw herstel. Het is normaal dat u zich na een narcose nog enige tijd vermoeid of duf voelt. Rust regelmatig uit als u moe bent.

Doe rustig aan, maar beweeg wel

Hoewel u het rustig aan moet doen, is alleen maar liggen of stilzitten ook niet aan te raden. Het is juist na een narcose belangrijk om uw conditie enigszins op peil te houden. Daarnaast is bewegen goed voor uw doorbloeding. Een goede doorbloeding kan ervoor zorgen dat de narcosemiddelen sneller uit uw lichaam zijn. Elke dag een rondje wandelen kan al heel veel helpen.

Was uzelf goed

Het is vooral na een narcose belangrijk om u dagelijks te wassen, omdat een schone huid het herstel kan versnellen. De huid heeft een ontgiftingsfunctie. Door te transpireren verliest uw lichaam afvalstoffen. En dat geldt ook voor de middelen die u tijdens uw narcose toegediend heeft gekregen. Was uzelf dus goed, maar volg hierbij wel het advies van uw arts op. Vaak mag een operatiewond de eerste dagen na de operatie nog niet nat worden.

Drink geen alcohol

Zolang u herstellende bent van een ingreep onder nacose, is het verstandig om geen alcohol te nuttigen. De lever draait na een narcose namelijk al op volle toeren om de narcosemiddelen af te breken. Door alcohol te drinken krijgt de lever het nog zwaarder te verduren.

VERSCHILLENDE OPERATIES

Volledige narcose wordt bij diverse operaties toegepast. Voor verschillende operaties gelden verschillende adviezen met betrekking tot autorijden. Lees meer over:

  • Autorijden na keizersnede
  • Autorijden na buikoperatie
  • Autorijden na hartoperatie
  • Autorijden na hersenoperatie

MEDICIJNGEBRUIK NA OPERATIE

Naast klachten waarmee u te maken kunt krijgen na een operatie onder narcose, moet u ook rekening houden met bijwerkingen van eventuele medicijnen die u na de operatie slikt. Rijden onder invloed van een medicijn dat uw rijvaardigheid vermindert, is wettelijk verboden. U herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking.

Lees meer over autorijden met medicijnen.

WEL OF NIET VERZEKERD

Voor schade die u anderen toebrengt met uw auto bent u met een autoverzekering altijd verzekerd. Maar voor uw eigen veiligheid en die van andere weggebruikers is het verstandig om u de eerste tijd na een operatie te laten rijden. Ga in ieder geval pas zelf rijden als u volledig hersteld bent en uw arts zegt dat het mag. U mag geen last meer hebben van duizelingen of vermoeidheid en geen medicijnen gebruiken die de rijvaardigheid beïnvloeden.