Autorijden na staaroperatie

Staar is een natuurlijk gevolg van het verouderingsproces. Het kan iedereen overkomen. Door de vergrijzing is het aantal staaroperaties de afgelopen jaren toegenomen. Hinder ondervinden van de beperkingen die staar met zich meebrengt, is na een staaroperatie verleden tijd. Na een staaroperatie is de kans groot dat u de dagelijkse dingen, zoals autorijden, weer kunt doen.

STAAR EN STAAROPERATIE

Slechter zien op oudere leeftijd komt meestal door een troebele lens. Dit heet staar. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens vervangen door een heldere kunstlens. Na de operatie is het gezichtsveld meestal weer helemaal hersteld.

Staar en autorijden

Bij staar neemt het gezichtsvermogen langzaam af. Zodra uw ooglens is aangetast, kunt u problemen ervaren. Zo kunnen zonlicht en de koplampen van tegenliggers verblindend werken. Mag u nog autorijden als u staar heeft?

WANNEER NIET AUTORIJDEN

In de Regeling eisen rijgeschiktheid staan richtlijnen over de beoordeling van de rijgeschiktheid door het CBR. In de richtlijn is vermeld dat van beide ogen samen de gezichtsscherpte ten minste 0,50 moet zijn. Heeft u staar en twijfelt u over uw gezichtsvermogen? Laat uw gezichtsveld dan testen bij uw oogarts. Is uw gezichtsvermogen niet voldoende? Een staaroperatie kan uitkomst bieden.

SYMPTOMEN VAN STAAR

Staar brengt vervelende symptomen met zich mee die u kunnen beperken in het dagelijks leven. Zoals bij het autorijden. Vervelende symptomen van staar waar u in het verkeer hinder van kunt ondervinden, zijn:

 • Verkeersborden die u niet meer kunt lezen
 • Dubbel zien
 • Koplampen van tegenliggers die verblindend werken
 • Zonlicht waardoor u verblind raakt
 • Slecht zien in het donker

STAAROPERATIE

Ondervindt u dagelijks beperkingen doordat u lijdt aan staar? U kunt dan een staaroperatie overwegen. Bij een staaroperatie wordt de troebele lens verwijderd en wordt een kunstlens teruggeplaatst.

STAAROPERATIE EN VERDOVING

Een staaroperatie wordt altijd onder verdoving uitgevoerd. Plaatselijke verdoving is gebruikelijk. In sommige gevallen wordt gekozen voor narcose, complete verdoving. Bijvoorbeeld bij een langdurige operatie. Ongeacht de verdoving, direct autorijden na de staaroperatie mag niet. Daarom is het raadzaam om u na de operatie thuis te laten brengen of op een andere manier vervoer te regelen.

Meer over autorijden en narcose.

MEDICIJNEN NA STAAROPERATIE

Zalf en oogdruppels moeten na de staaroperatie de kans op een infectie verkleinen. Sommige medicijnen beïnvloeden uw rijvaardigheid. Rijden onder invloed van een medicijn dat uw rijvaardigheid vermindert, is verboden. U herkent deze medicijnen aan de gele sticker op de verpakking.

Meer over autorijden en medicijnen.

5 BIJWERKINGEN OF GEVOLGEN VAN STAAROPERATIE

Een staaroperatie brengt een aantal mogelijke bijwerkingen en gevolgen met zich mee. Dit zijn er 5:

 • Wennen aan het licht
  Na de operatie heeft u een heldere kunstlens waardoor er meer licht in uw ogen komt dan u gewend was. Een zonnebril kan uitkomst bieden
 • Droge ogen
  Door het gebruik van oogdruppels raakt uw traanvocht uit balans. Druppelen met kunsttranen biedt verlichting
 • Kleur
  Blauwpaars, zo kunt de wereld na de operatie tijdelijk ervaren. Dit komt doordat u gewend was aan de grauwe kleur door uw troebele lens. Na de operatie heeft u een heldere lens en daardoor een andere kleurbeleving
 • Kringetjes in het donker
  Kijkt u in het donker naar bijvoorbeeld een brandende lantaarn of de maan, dan kunt u een cirkel om de lantaarnpaal of de maan zien. Dit is de rand van de kunstlens in uw oog. U ziet de randen van de kunstlens doordat uw pupillen in het donker groter worden dan de kunstlens
 • Nastaar
  Ontstaat er na de staaroperatie opnieuw vertroebeling, dan neemt u gezichtsveld weer langzaam af. Dit heet nastaar. Nastaar kan behandeld worden

CONTROLE

Het kan zijn dat de arts u de dag na de operatie wilt zien. Omdat u de dag na de staaroperatie niet zelf mag autorijden is het daarom raadzaam vooraf uw vervoer te regelen. Wanneer u weer mag autorijden, overlegt u met uw arts.

AUTORIJDEN NA STAAROPERATIE

Door de staaroperatie verdwijnt uw troebele zicht en zult u weer scherper zien. De kans is groot dat u de bril die u voor de operatie droeg, uiteindelijk niet meer op hoeft. Na de staaroperatie kunt u niet direct autorijden. Uw oog heeft de kans nodig om te herstellen. Door het kapje op uw oog is autorijden na de staaroperatie gevaarlijk. Diepte en afstand zijn door het kapje lastig in te schatten. Houd daarom altijd het advies van uw arts aan, wanneer u weer kunt autorijden na de staaroperatie. Een aantal tips voor als u weer gaat autorijden na de staaroperatie:

 • Ga de eerste keer niet alleen op weg. Neem iemand mee die het eventueel over kan nemen als het autorijden toch niet gaat
 • Kies een rustig tijdstip uit, zodat het niet zo druk is

STAAROPERATIE EN AUTOSCHADE

Mag u na de staaroperatie van uw arts weer autorijden en maakt u schade? Voor schade die u anderen toebrengt met uw auto, bent u met een autoverzekering verzekerd. Voor de schade aan uw eigen auto, hangt dit af van de dekking die u bij uw autoverzekering heeft gekozen. Ga pas zelf weer autorijden als u volledig hersteld bent en uw arts zegt dat u weer mag autorijden.